Esse mucho perfecto

(note to self : written on 12-12-2011)

Happiness, is a lot cheaper back then.
When I was 5, my daily highlight was the slaughtering of fishes
being prepared for dinner. Which is free of charge. No ipads, no angry birds etc.

And I have clear recollection of this particular liking, that is to witness and observe those big fishes my abati bought being torn apart, with the blood and the head chopping and how the internal organ gush out from the ventral midline incision my mum made.

Well u might think that I’m a messed up kid based on that story, but then I’ m a lot more messed up now than I did back then. Thanks to those 10 hours/week sessions in the dissection hall..and a handful number of autopsy sessions I attended in Manipal,Karnataka.

I’m deviating from the main topic, which isss happiness… yup euphoria we med student call it. Euphoria as in when you come to the ward in the morning with your lab coat Klu Klux Klan white, your torso and abdomen warm from neskopi o you had in kafeteria, your underwear freshly picked up from the drier machine and most important of all, your evening session today is Self (read sleep) Directed Learning..esse mucho perfecto..muahh gracias2..

And as you walk thru the horde of housemen and med officers reviewing patient in nearly sub sonic speed, one of the patient you clerk yesterday said “selamat pagi dokter..” and you replied “selamat pagi…belum dokter lagii..insyaAllah doa2..”..while u try not to smile like a complete kera (baboon).
You shake his hand..”alhamdulillahh makin sehat dah pakcik hari ni”..and you use that moment to da’wah him abit..betui pakcik..Allah bagi sakit dia bagi kita sembuh balikk..dia ampun dosa2 kita semua insyaAllahh”.

And you do your ward work, clerking, examining, but most of the time looking at case sheets..hahah..and second dose of euphoria kicks in when the impression on the case sheet is spot on with your provisional diagnosis(rarely happen once in few hundred years…hahah).

Around 10 am, the lecturer arrived..they ride the white 12 seaters mpv, most of time with a smile on their face..well sometime it is more of a grin..anddd of course when they wake up on the wrong side of the bed that day..u better hope you are not presenting..haha..

As the lecturer slowly approach you..he raise his right arm foward and mutters “Let me shed some light on you younglings and show you the path to the wiser wisdom”..hahah..at least thats how I hope they would say it..

anddd..alot more stuff that i would write..but havent got the time..will continue soon..and i will end this post with

“There you had it, the definition of happiness in a medical student point of view”

20121213-144042.jpg

Aturan Allah

not long back,4 weeks ago,on 27th of September to be exact.
i had one episode of bright red pr bleed,during my morning visit to the toilet.

after morning lecture,i rushed to putra specialist,
was hoping for a hemorrhoid ,but proctoscope and dre showed non,
GI bleeding 101,if u got blood and you dont know where it is coming from=invasive investigation.
so i was admitted,swallow the bowel cleansing fleet regiment,nil by mouth for 12 hours.

on the morning of 28th sept,domicum infused and im out,le anesthesie generalis,colonoscopy done.convenient.im again awake at 11 am,weak-drowsy-severe headache.not convenient.

tried to stay awake.but no avail.doze off to 1pm.tried to prepare some milo.but the nurses stop me from doing so.they took me to Ct room.

contrast infused to my left iv line.CE Ct taken.

i know something is no right at this moment.

need to call mum and dad,but the mobile is with the nurses.
hence need to sign a paper to retrieve them.
they brought my case sheets along.
i know i shudnt peek on the case sheets.
but it is my own colon.what would you expect.

so i explain to the nurse,im a med.student,i need to have a look,the colonel surgeon might not know what he s doing.he might need some 2nd opinion from me.

i peeked.and there it is.3 pictures.1 with a remnant diverticulum.1 with multiple broad base sessile polyps like growth.<1 cm each.numerous.1 with eroded mucosal area in between the polyps.

im stunned.

then i opened the next page.ddx ileocaecal ca?.

the next word that came out is
“o ada cancer nurse”..

the nurse make some funny face and said “tu la dokter saya kata jangan”

the emotion at that time is some what volatile.i admit to my sins.im not happy about leaving my family.but if Allah said so,i am redha.i kept thinking this is a lot better than a sudden death on the road.with out any warning sign or time to taubat.

so i went down to the hospital grocery store alone.bought a conneto.and ice tea.i went up back to my single suit.sat there on the chair by the window..blues sets in..those terminally ill tears came out of no where.one nurse,i had a little chat with her the night before that.she said..”dokter..jgn la sedeh..tak kompem lagi tu dokter..”

then i called my oldest sis.and later min.and then i call my pengarang jantung.puan mainun bt. shahadan.my mama la tu.ya mmg la aku ni anak mak.haha…

and..to be continued..

quite sure there s a happy ending to this story.pray for it.insyaAllah.

Sekolah Rendah Kebangsaan Tuan Syed Jan Al- Jaffri

lencana sekolah.Andai kata sedang aku berjalan ke Interact (kelas aku di India) besok pagi,ditadirkan aku tersepak sebuah lampu ajaib.

Lalu meluru keluar seekor jin yang ganas tetapi berwibawa kerana masih menjalankan tugasnya sebagai seekor jin walaupun sudah beribu tahun terkurung dalam lampu kecil itu.

*(aku ingin beri amaran,”post” aku kali ini ada berunsurkan tahyul dan hanya layak dibaca oleh kalangan yang sudah sunat dan akhil baligh sahaja)*

Dan sambil bermain2 misai ala2 Rajinkanth (hero tamil paling popular) dia memberikan aku 3 permintaan.

*(sekali lagi,hanya Allah S.w.t berkuasa dan mampu memberikan apa2 bentuk pertolongan)*

Nescaya akan aku minta dikembalikan semula ke Januari 1995

*(Allah S.w.t telah menyatakan dalam Al-Quran Karim yang sepandai mana pun manusia dan jin,tak kan mampu masa diputar kembali)*

Treng neng teng teng~~(efek skrin bergetar2 pudar tanda babak “flashback” akan bermula)

Pagi itu.. aku masih ingat bagaimana kali pertama aku menjejakan kaki ke sekolah..baju putih,seluar biru tua..aah..tiap kali kenangan ini menjengah,pasti ada senyuman di muka ku.

Aku terkenang bagaimana hati aku masih suci masa itu..langsung tidak ada perasaan risau,bimbang,dengki dan segala macam lagi benih dosa dunia akhir zaman ini.Semuanya indah,semuanya kawan..tiada langsung perasaan benci dalam hatiku kala itu..aah indahnya dunia.

Mama sebagai teman,aku gagah melangkah masuk ke dalam kelas,kelas 1 berlian (Berlian kelas pertama,diikuti Mutiara,Nilam dan akhirnya Zamrud).

Bilik darjah kedua paling hujung di belakang sekolah..

bangunan satu tingkat,tingkapnya kayu,cermin tingkapnya dawai2 besi,ada banyak lukisan murid2 terdahulu digantung,meja2nya disusun separuh bulatan (persis tadika pra sekolah),dekat dngn bilik sukan dan tandas lama yang selalu dikaitkan dengan kisah2 hantu dek keadaannya yang amat dhaif dan menakutkan.

Cikgu kelas pertama ku..maaf aku sudah lupa!..haha..tapi yang pasti dia dari kaum cina,umurnya 40 an,berambut kerinting ala2 Sanisah Huri,suka memakai skirt paras betis,dan rajin memegang sebilah rotan di tangan kanan nya.

Walaupun agak segan untuk mengakui perkara ini,tetapi aku sudah mula mengamalkan konsep berpolitik dalam usia semuda ini.Aku masih ingat bagaimana aku membahagi2kan bekalan biskut Chipsmore (versi kecil) yang dibeli sehari sebelum itu kepada kawan2 yang baru aku kenal.Semua ini aku buat supaya mereka suka berkawan dengan aku..dan rasanya aku telah berjaya mencapai matlamat.

Memori Pertama.

Tahun 1988,tahun yang dianggap bertuah oleh kaum kedua majoriti di tanah melayu..walaupun ini ialah contoh terbaik syirik “jali” (syirik yang terang tan tang nak masuk neraka) (info) tetapi masih ramai yang suka mempercayai kunun2nya tahun itu ada tuahnya..

Kenapa?..mungkin kerana pada tahun itu:

1.Sukan Olympic 1988 diadakan di Canada

2.Tentera Soviet (The Red Army) mengaku kalah dan keluar dari Afghanistan setelah 8 tahun berperang cuba menakluki negara Islam itu.

3.UMNO diiktiraf sebagai pertubuhan haram oleh Tun Salleh Abas (walaupun hanya selama 10 hari).

atau mungkin kerana tahun itu Muhammad Faiz Al-Mubarak dilahirkan?

ah..semua ini syirik semata..apalah yang ada pada nombor..

tetapi walauapapun yang kamu semua kata..1988 tetap menjadi tahun yang terpenting dalam hidup aku.

Permulaan Lahirnya Seorang Tokoh.

img_01042Aku Muhammad Faiz Al-Mubarak b. Mahmood,panjang bukan?

30 jumlah huruf..agak2 dapat masuk World Book of Records tak?..mungkin ada manusia dari benua2 lain yg lebih panjang nama yang ayahnya beri..tapi yang pasti aku penah termengah2 kala peperiksaan besar..dek menulis nama yg bagai gerabak kereta api yang suatu masa dulu popular dalam keluarga aku..kereta api Ekspres Senandung Malam..

tapi apa yang lebih menyedihkan tentulah apa yg akan anak2 aku hadapi dalam usaha mereka menulis nama penuh ketika mengambil peperiksaan besar seperti UPSR,PMR dan SPM nanti..

contoh:

Wardina Saffiyah bt. Muhammad Faiz Al-Mubarak (bukan nama sebenar) ,38 huruf yg dia perlu tulis tiap2 kali exam dan untuk tiap2 kertas yg dia ambil..sedih bukan?

Kalau anda sudah mula kesiankan anak ku Wardina Saffiyah..cuba anda fikirkan apa akan terjadi bila bakal anak ku itu mahu bernikah..hmm..mungkin dia akan jadi andartu..

contoh:

“Aku terima akan nikah Wardina Saffyah binti Muhammad Faiz Al-Mubarak dengan mas kahwin dua ratus dua puluh ringgit tunaaaiiii..”

harap2 bakal menantu ku nanti panjang nafas..mungkin seorang atlit renang dari Senegal..tapi aku mahu cucu yang putih2 dan gebu2..tak apalah..asalkan dia seorang yang beriman dan pandai menjaga akhlak..biar hitam mana pun aku sanggup terima.

Apa2 pun nama ini ialah nama yang terbaik seorang manusia mampu dapat,dan aku akan berusaha supaya Muhammad Faiz Al-Mubarak akan jadi nama yang kamu semua mahu berikan pada anak2 dan cucu2 kamu semua.

Dan kalau difikirkan..Muhammad Faiz Al-Mubarak akan menjadi seorang doktor besar di rantau Asia..aku juga akan wujudkan Yayasan Al-Mubarak untuk membantu rakyat jelata yang susah..dan sudah pasti wasiatku nanti aku bahagi2 kan duit dan tanah ku yg berjuta2 ringgit nilainya..jadi mungkin dia tak akan jadi andartu..dan mungkin aku akan dapat cucu yg putih2 dan gebu juga.

Itu saja permulaan belog ini..InsyaAllah kalau ada kesempatan aku akan ceritakan kisah hidup ku di sini.

Sekian.